Koirahieronta

Onko koirasi suorituskyky heikentynyt? Alkaako vanhuskoiran askel painaa? Tahdotko tarjota rakkaalle ystävällesi rentouttavan hemmotteluhetken? Koirahieronnasta löytyy apu monenlaiseen vaivaan.

Jokainen varmasti tietää miten tukala olo on, kun niska-hartiaseutu on jumissa tai selkää kiristää. Koira voi kärsiä aivan samoista ongelmista. Säännöllisellä kehonhuollolla voidaan parantaa koiran suorituskykyä, lievittää kipuja ja ennaltaehkäistä ongelmia. Hieronta ei ole pelkästään aktiivisesti harrastavien koirien etuoikeus, vaan kaikki koirat hyötyvät siitä. Fyysisten vaikutusten lisäksi hieronta vaikuttaa positiivisesti myös koiran psyykeen, sillä hoidon aikana erittyy rauhoittavia ja mielihyvää lisääviä hormoneja. Hieronta on siis oivallinen hoitomuoto esimerkiksi herkästi stressaaville koirille.

Aina koiraa ei kuitenkaan voida hieroa. Vasta-aiheita ovat esimerkiksi tulehdukset, akuutit traumat, ulkoloiset sekä syöpä. Myöskään tiineitä koiria ei hierota. Mikäli koiralla on juoksu, valeraskaus, sydänvika tai lääkekuuri meneillään, katsotaan tilanne tapauskohtaisesti.

Lue lisää koirahieronnasta!

Kenelle hieronta sopii?

HARRASTAVAT HAUKUT

Hierontaa on hyvä käyttää ennaltaehkäisevänä hoitona muun lihashuollon yhteydessä. Erityisesti aktiivisesti harrastavien ja kovassa käytössä olevien koirien kehonhuoltoon kannattaa panostaa, sillä näin parannetaan koiran suorituskykyä, pidennetään sen käyttöikää ja minimoidaan rasituksesta johtuvien vammojen syntyä. Hyvin huollettu koira toimii niin kisakentillä kuin kotonakin!

VANHUKSET VETREIKSI

Sydäntäni lähellä ovat erityisesti vanhat koirat. Ikääntyminen voi tuoda mukanaan kivuliaita tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia, kuten nivelrikkoa. Kipu saa koiran käyttämään kehoaan epätasapainoisesti, jolloin keho kuormittuu väärällä tavalla. Tämä lisää kipua ja noidankehä on valmis. Vastoin yleistä luuloa jäykkyys, kömpelyys tai haluttomuus liikkua ei ole normaalia iäkkäälläkään koiralla.

KUNTOUTUKSELLA KETTERÄKSI

Traumojen ja leikkausten jälkeen koira toipuu ja paranee nopeammin kuntoutuksen avulla. Kuntoutus on aina tapauskohtaista ja se toteutetaan yhdessä omistajan kanssa. Hieronnan ja tukihoitojen lisäksi tärkeä osa on erilaisilla harjoitteilla, jotka vahvistavat ja palauttavat koiran lihaskuntoa, motoriikkaa, tasapainoa ja koordinaatiota. Harjoitteista hyötyvät myös terveet koirat.

Pienilläkin tapaturmilla saattaa olla pitkäkestoisia seurauksia, jotka eivät välttämättä ole heti silmin havaittavissa. Putoamiset agilityesteeltä, törmäykset koirakaverin kanssa tai kompastelut kovasta vauhdista saattavat aiheuttaa vammoja. Tämän takia kannattaa tarkistuttaa koira ammattilaisella loukkaantumisen jälkeen, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään käsiksi jo alkuvaiheessa. 

Hoitomuodot

Hieronnassa käytän klassisten ja urheiluhierontaotteiden lisäksi mm. faskiatekniikoita, triggerpainantaa ja nivelten artikulointia kulloisenkin asiakkaan mukaan. Näiden lisäksi "työkalupakista" löytyy paljon muitakin konsteja. Käyttämäni tekniikat ovat pehmeitä eivätkä tuota koiralle kipua. Ollakseen tehokasta hoidon ei tarvitse tuntua epämukavalta!

VENYTTELY JA LIIKKUVUUSHARJOITTELU

Venyttely ja liikkuvuusharjoittelu lisäävät nivelten liikelaajuutta ja edistävät kudosten liikettä suhteessa toisiinsa. Suosin eniten aktiivisia harjoitteita, joissa koira tekee itse, mutta tapauskohtaisesti saatan antaa kotiohjeistukseksi myös passiivisia venytyksiä. 

LÄMPÖ- JA KYLMÄHOIDOT

Lämpöhoito sopii kroonisten sairauksien, kuten nivelrikon hoitoon. Se vilkastuttaa verenkiertoa, lievittää kipua ja rentouttaa. Lämpöhoito on hyvä apuväline voimakkaissa lihas- ja kalvokireyksissä, sillä lämpöhoitoa voi omistaja itsekin antaa hierontojen välillä.

Kylmähoitoa käytetään akuuttien ongelmien, kuten revähdysten, venähdysten ja tulehdusten hoitoon, sillä kylmä rajaa tulehdusta ja poistaa turvotusta. Se lievittää myös kipua tehokkaasti.

LASERHOITO

Matalateholaserilla voidaan hoitaa lihaskireyksiä, erilaisia kudosvammoja ja nopeuttaa niiden paranemista sekä lievittää kipua. 

Hyvä tietää

Hierontakerta kestää koirasta riippuen noin 45-60 minuuttia. Mikäli omistajalla on hallussaan röntgenkuvia tai eläinlääkärin lausuntoja (mahdolliset sairaudet), kannattaa ne ottaa jo valmiiksi esille. Ennen hierontaa tarkastelen koiraa yleisesti sen liikkuessa. Tämän jälkeen tutkin lihaksiston ja nivelten liikkuvuuden. Itse hieronnan aikana koira yleensä makaa kyljellään, jolloin se on kaikista rennoimmillaan. Hieronnassa edetetään aina koiran ehdoilla, eikä sitä pakoteta mihinkään.

Ennen hoitoa on suotavaa käyttää koira tarpeillaan ja pitää ruokinnan ja hieronnan välillä parin tunnin tauko. Hoidon jälkeen kannattaa tehdä kevyt pissatuslenkki, sillä aineenvaihdunnan kiihdyttyä koiran on hyvä päästä tarpeilleen. Myös riittävästä vedensaannista tulee huolehtia. Hieronnan jälkeen koirat mieluusti lepäävät, joten treenaaminen ja rankemmat lenkit on jätettävä toiselle päivälle. Hieronnan yhteydessä omistaja saa ohjeet jatkohoitoon.

MILLOIN TARVE KEHONHUOLLOLLE?

Kipu muuttaa koiran käytöstä vähitellen. Monesti muutokset ovat niin pieniä, ettei omistaja aina huomaa niitä. Siksi etenkin ikääntyvä koira kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella säännöllisesti. Koiran käytöksen muuttuminen kertoo monesti ongelmista. Jos koira nuolee toistuvasti tassujaan, kirputtaa itseään, lopettaa venyttelyn tai venyttelee lakkaamatta, ei enää hyppää sohvalle tai autoon, läähättää herkästi ilman rasitusta, vaihtaa toistuvasti nukkumapaikkaa tai -asentoa, on todennäköistä, että sillä on kipuja jossain päin kroppaa. 

Myös muutokset liikkumisessa, esimerkiksi lisääntynyt peitsaaminen, vinossa kulkeminen tai ylipäätään haluttomuus liikkua kertovat ongelmista.