Koirahieronta

Manuaalista terapiaa koirasi parhaaksi

Onko koirasi suorituskyky heikentynyt? Alkaako vanhuskoiran askel painaa? Tahdotko tarjota rakkaalle ystävällesi rentouttavan hemmotteluhetken? Koirahieronnasta löytyy apu monenlaiseen vaivaan.

Jokainen varmasti tietää miten tukala olo on, kun niska-hartiaseutu on jumissa tai selkää kiristää. Koira voi kärsiä aivan samoista ongelmista. Säännöllisellä kehonhuollolla voidaan parantaa koiran suorituskykyä, lievittää kipuja ja ennaltaehkäistä ongelmia. Kehonhuolto ei ole pelkästään aktiivisesti harrastavien koirien etuoikeus, vaan kaikki koirat hyötyvät siitä. Fyysisten vaikutusten lisäksi hieronta vaikuttaa positiivisesti myös koiran psyykeen, sillä hoidon aikana erittyy rauhoittavia ja mielihyvää lisääviä hormoneja. Hieronta on siis oivallinen hoitomuoto esimerkiksi herkästi stressaaville koirille.

Aina koiraa ei kuitenkaan voida käsitellä manuaalisesti. Vasta-aiheita ovat esimerkiksi tulehdukset, akuutit traumat ja ulkoloiset. Ennen ajanvarausta voit aina kysyä oman koirasi tilanteesta ja hoidon sopivuudesta sille.

Lue lisää koirahieronnasta!

Kenelle hoito sopii?

HARRASTAVAT HAUKUT

Manuaalista terapiaa on hyvä käyttää ennaltaehkäisevänä hoitona muun lihashuollon yhteydessä. Erityisesti aktiivisesti harrastavien ja kovassa käytössä olevien koirien kehonhuoltoon kannattaa panostaa, sillä näin parannetaan koiran suorituskykyä, pidennetään sen käyttöikää ja minimoidaan rasituksesta johtuvien vammojen syntyä. Hyvin huollettu koira toimii niin kisakentillä kuin kotonakin!

VANHUKSET VETREIKSI

Sydäntäni lähellä ovat erityisesti vanhat koirat. Ikääntyminen voi tuoda mukanaan kivuliaita tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia, kuten nivelrikkoa. Kipu saa koiran käyttämään kehoaan normaalista poikkeavalla tavalla, jolloin keho kuormittuu epätasapainoisesti. Tämä voi lisätä kipua ja noidankehä on valmis. Vastoin yleistä luuloa jäykkyys, kömpelyys tai haluttomuus liikkua ei ole normaalia iäkkäälläkään koiralla.

TAPATURMAN JÄLKIHOITO

Pienilläkin tapaturmilla saattaa olla pitkäkestoisia seurauksia, jotka eivät välttämättä ole heti havaittavissa. Putoamiset agilityesteeltä, törmäykset koirakaverin kanssa, liukastelu tai kompastuminen kovasta vauhdista saattavat aiheuttaa vammoja. Tämän takia kannattaa tarkistuttaa koira ammattilaisella loukkaantumisen jälkeen, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään käsiksi jo alkuvaiheessa. 

Hoitomuodot

MANUAALINEN TERAPIA

Hoidossa käytän klassisten ja urheiluhierontaotteiden lisäksi osteopaattisia tekniikoita kunkin asiakkaan tarpeen mukaan. Käyttämäni tekniikat ovat lempeitä eivätkä tuota koiralle kipua. Ollakseen tehokasta hoidon ei tarvitse tuntua epämukavalta!

FYSIIKKAHARJOITTELU

Manuaalisen terapian ja tukihoitojen lisäksi tärkeä osa on erilaisilla harjoitteilla, jotka vahvistavat koiran lihaskuntoa, motoriikkaa, tasapainoa ja koordinaatiota. Harjoitteista hyötyvät kaikenlaiset koirat, sillä ne räätälöidään yksilöllisesti koiran tarpeen mukaan. Harjoitteet voivat olla esimerkiksi erilaisia lihaskuntoa vahvistavia ja liikkuvuutta lisääviä jumppia. 

Venyttely ja liikkuvuusharjoittelu lisäävät nivelten liikelaajuutta ja edistävät kudosten liikettä suhteessa toisiinsa. Suosin eniten aktiivisia harjoitteita, joissa koira tekee itse, mutta tapauskohtaisesti saatan antaa kotiohjeistukseksi myös passiivisia venytyksiä.

LÄMPÖ- JA KYLMÄHOIDOT

Lämpöhoito sopii kroonisten sairauksien, kuten nivelrikon hoitoon. Se lievittää kipua ja rentouttaa. Lämpöhoitoa voi omistaja itsekin antaa tarvittaessa käsittelyjen välillä.

Kylmähoitoa voidaan käyttää akuuttien ongelmien, kuten revähdysten, venähdysten ja tulehdusten hoidossa.

LASERHOITO

Matalateholaserilla voidaan hoitaa pehmytkudosten jännitteitä, erilaisia kudosvammoja sekä lievittää kipua. 

Hyvä tietää

HOIDON KULKU

Hoitokerta kestää koirasta riippuen noin 45-60 minuuttia. Mikäli omistajalla on hallussaan röntgenkuvia tai eläinlääkärin lausuntoja (mahdolliset sairaudet), voi ne tuoda mukana vastaanotolle. Ennen käsittelyä tarkastelen koiraa yleisesti sen liikkuessa. Tämän jälkeen tutkin koiran lihaksiston sekä nivelten aktiiviset ja passiiviset liikkeet. Itse käsittelyn aikana koira yleensä makaa kyljellään, jolloin se on kaikista rennoimmillaan, mutta hoito onnistuu myös seisten tai istuen. Hoidossa edetetään aina koiran ehdoilla, eikä sitä pakoteta mihinkään.

Ennen ja jälkeen käsittelyn on suotavaa käyttää koira tarpeillaan. Ruokailu kannattaa ajoittaa hoidon jälkeen tai ruokkia koira vähintään pari tuntia aiemmin. Hoidon jälkeen koiralla saattaa olla jano, joten riittävästä vedensaannista tulee huolehtia. Käsittelyn jälkeen koirat mieluusti lepäävät, joten treenaaminen ja rankemmat lenkit on jätettävä toiselle päivälle. Käynnin yhteydessä omistaja saa ohjeet jatkohoitoon.

MILLOIN TARVE KEHONHUOLLOLLE?

Kipu muuttaa koiran käytöstä vähitellen. Monesti muutokset ovat niin pieniä, ettei omistaja aina huomaa niitä. Siksi etenkin ikääntyvä koira kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella säännöllisesti. Koiran käytöksen muuttuminen kertoo monesti ongelmista. Jos koira nuolee toistuvasti tassujaan, kirputtaa itseään, lopettaa venyttelyn tai venyttelee lakkaamatta, ei enää hyppää sohvalle tai autoon, läähättää herkästi ilman rasitusta, vaihtaa toistuvasti nukkumapaikkaa tai -asentoa, on todennäköistä, että sillä on kipuja jossain päin kroppaa.

Myös muutokset liikkumisessa, esimerkiksi lisääntynyt peitsaaminen, vinossa kulkeminen tai ylipäätään haluttomuus liikkua kertovat ongelmista.